zaterdag, augustus 19, 2006

Aanpassing kaart met zones

Afbakening van de zones + kaart : versie 2 situatie vanaf 19/08/2006 om 13h00

Blauwtong ook in België

In de Belgische provincie Luik en in de Voerstreek is ook blauwtong vastgesteld bij schapen. Inmiddels zijn 11 Belgische bedrijven besmet. Dit meldt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAVV) vandaag.
Meer hierover.

Runderen zijn reservoirdieren

Blauwtong is waarschijnlijk al een tijdje aanwezig in de streek waar deze ziekte sinds donderdag de kop op steekt. Het virus kan aanwezig zijn in runderen, maar deze dieren worden daar doorgaans niet ziek van. Als het virus overgebracht wordt op schapen, dan worden deze wel ziek. in (Nederlands) Limburg is waarschijnlijk een groot deel van de veestapel besmet met deze ziekte.
Meer hierover.

vrijdag, augustus 18, 2006

De verwekker van Blauwtong


De verwekker van Blauwtong of Bluetongue is een Orbivirus, behorende tot de familie van de REO-viridae. Van dit RNA-virus zijn verschillende stammen bekend. Al deze stammen variëren in virulentie (ziekteverwekkend vermogen) en antigene structuur (dit deel van het virus waartegen antilachamen geproduceerd worden).
Het virus is zeer resistent: in onstolbaar gemaakt bloed kan dit virus jarenlang infectueus blijven.
Het virus overleeft in bloed, organen en sperma. Het overleeft niet in speeksel en neusuitvloeiingen.
De overbrenging van het ene naar het andere dier gebeurt door bloedzuigende insecten.
Vooral de nacht-actieve Culicoides-soorten en mogelijk ook de schapeluisvlieg (Melophagus ovinus) brengen het virus over van het ene naar het andere dier.

Blauwtong vastgesteld in Nederland

"Op een bedrijf in Kerkrade is op donderdag 17 augustus definitief de dierziekte bluetongue vastgesteld. Er geldt nu voor heel Nederland een exportverbod voor levende herkauwers (onder andere runderen, schapen en geiten) en levende producten van deze dieren (sperma, eicellen en embryo's). Aanvullende maatregelen gelden voor gebieden tot 150 kilometer rond de besmette bedrijven."
Lees verder hierover.

Gevolgen voor België:
In België worden hierdoor een 20 km-zone, een beschermingsgebied en een toezichtsgebied afgebakend. Deze maatregelen gaan in op 18/08/2006 om 24u00.
De kaart vind je op de website van Federaal Voedselagentschap. Ga naar pagina 4 van dit artikel om de kaart te vinden.
De 20 km-zone is de zone waarin een volledig vervoersverbod voor herkauwers geldt. Dit is de rode zone op de kaart.
Vanuit het beschermingsgebied (Het BG) mogen geen herkauwers vervoerd worden naar andere zones. Dit is de blauwe zone op de kaart
Vanuit het toezichtsgebied (Het TG) mogen geen herkauwers vervoerd worden. Er mogen wel herkauwers vervoerd worden vanuit het TG naar het BG maar niet omgekeerd. Het toezichtsgebied is de groene zone op de kaart.
West-Vlaanderen valt volledig buiten de zones

Op diezelfde website van het favv vind je ook een crisisorganigram.